Flatøybok er et av verdenslitteraturens største verk som sammen med de andre islandske sagaene har blitt ført opp på UNESCOs verdensarvsliste. Flatøybok ble skapt mot slutten av 1300-tallet og lå lenge i en kirke på Flatøy – derav navnet Flatøybok.
Verket var sannsynligvis tiltenkt som lærdomsgave til den unge norske kong Olav 4. Håkonsson, men han døde som 17. åring og verket kom aldri til Norge. Gaven skulle lære kongen om norrøn styringsetikk. Saga Bok har nå oversatt hele verket til moderne norsk for første gang i historien.
Alle bindene er skinninnbundet og er rikt illustrert av kunstner Anders Kvåle Rue.
Flatøybok bind I – VI
Bind I fokuserer på Håkon den godes og Olav Tryggvasons dramatiske liv og kongsgjerninger. og maler et panorama av Norges skapelse, opphavsmyter og jomsvikinger.
Bind II gir et bilde av et dramatisk tidsskifte da Olav Tryggvason og Olav den hellige kjemper for å overbevise folket om å vende seg bort fra sin gamle tro, noe som viser seg å ikke være så enkelt. Vi får fortellingen om
oppdagelsen av Vinland og en dyp innsikt i norrøn kultur, tro og liv.
Bind III åpner med fortellingen om Harald Hårfagre som fostres hos jotunkongen Dovre i Dovrefjell og som gir rikssamlingskongen ideen om å samle Norge til ett rike. Olav den hellige står i sentrum i dette bindet, som også er fullt av hedensk symbolikk og mystiske hendelser.
Bind IV Sverres Saga utgjør en stor del av dette bindet, der vi blir kjent med Kong Sverre, birkebeinerkongen som talte Roma midt imot. Bind IV viser også gjennom Orknøyingesagaen hvordan øysamfunnene i Nord- Atlanteren hadde sin egen status som vikingbaser, med stor innflytelse i Skottland, England og Irland. Bind IV gir således et enestående panoramablikk over Norgessamveldets utvikling og tar oss med på en eventyrlig reise via Nordsjøen, Irskesjøen og Atlanterhavet – til Middelhavet og Midtøsten.
Bind V Håkonssagaen, historien om Kong Sverres sønnesønn (1202–1263), utgjør et klimaks i fortellingen om Norges historie og kan sies å være den siste store intellektuelle akkumulering av innsikten i Norges historie i middelalderen. Her finner vi sporene av den første norske historiebevisstheten, altså ikke bare historiefortellinger, men fortellinger som skal gi oss innsikt i historiens mekanismer og særpreg for vårt lands utvikling.
Bind VI Den første hoveddelen i bind 6 presenterer kong Harald Hardrådes saga som en fortsettelse fra kong Magnus-sagaen i bind 5. Det starter med Haralds tilbakevending fra hans lange offiserskarriere i Konstantinopels væringsgarde, men gir et fascinerende tilbakeblikk på hans eventyrlige krigerliv i Middelhavsområdet og Midt-Østen. Dernest får vi innsyn i hans samkongedømme med Magnus. Det var slett ikke knirkefritt, og vi får et stadig utvidet og dypt innsyn i kong Haralds sammensatte natur.
Omtaler
Det er ingen omtaler ennå.