facebook twitter instagram

Norsk julestemning i Chicago

publisert 19/12/2008

Detailimage

Norwegian National League, paraplyorganisasjon for norske foreninger i Chicago-området har siden 1942 arrangert juleforestilling ved det vakre vitenskapsmuseet, som er bygd på grunnen til The White City, hovedattraksjonen under den uforglemmelige World Fair i 1893, hvor Norge bidro med stavkirke (nå i Blue Mounds, WI) og vikingskip (nå ved Lake Geneva, IL).

Det var en underlig følelse å se amerikanere svinge seg til Snuspolka, fremføre tradisjonelle norske julesanger på norsk og engelsk, iført ymse bunadsdrakter. Jeg grunner over identitet, og det nesten kontroversielle sprøsmålet, hva er norsk? Det er ikke en aktuell problemstilling her på Museum of Science and Industry. 


Noe av det unike i det menneskelige er evnen til å hente ut livskraft og mening noe så abstrakt som 'kulturarv' og 'identitet'. Hver generasjon definerer hvordan dette kommer til uttrykk. Men den hverdagen vi befinner oss i, her i 2008, kan dessverre bidra til å gjøre disse overflødige. Vi erstatter det gamle, det tradisjonelle, med ting som gjør oss mer effektive, praktiske og bedre i stand til å møte en verden i rask utvikling. Jeg innser at vi må bevare denne kunst- og ytringsformen vi har arvet fra fortiden ? et uttrykk som har funnet sin form gjennom århundrer og utallige kunstnere og utøveres innsats. Jeg lar meg overvelde av nivået på rosemalingen som dekorerer det norske juletreet i den internasjonale juletreutstillingen her på museet, en kunstform vi ser alt for sjelden hjemme i Norge. 


Det bringer minnene tilbake til tidlig barndom på Vestlandet, en morfars faste og trygge grep om kniven og malerpenselen, og julegaver med rosemaling, som en visuell symfoni fra en svunnen tid. Det er ikke bare dumt å møte seg selv i døren, og bli minnet om noe en nesten hadde glemt, og at dette uttrykket, unikt i verden, tilhører hver av oss. Hvem vi er i vårt møte med verden, synes å være avhengig av vår kjennskap til denne kulturskatten. Jeg vil takke Norwegian National League for å ha bidratt til å holde den ved like så godt og trofast - selv med aksent! 


Tekst: Bård Titlestad 

Fotos: Perry Straw Tilbake til nyheter