facebook twitter instagram

Haugesunds Avis: Professor gir nytt liv til Torfæus

publisert 09/04/2008

Detailimage

Det er nesten 300 år siden historikeren Tormod Torfæus ga ut bokverket "Historia Rerum Norvegicarum". 8. april blir boka relansert på norsk.værelse ved lanseringen. 

STAVANGER: I 1711 ga den islandsk-norske historikeren Tormod Torfæus ut bokverket "Historia Rerum Norvegicarum". Bokverket bestod av fire bind og tok for seg norgeshistorien fram til 1387. 


I 2008 blir så bokverket utgitt på nytt, denne gang på norsk. Og det er UiS-professor Torgrim Titlestad ved Institutt for kultur- og språkvitenskap som har vært redaktør og prosjektleder. 


Endelig på norsk 


Torfæus har tilknytning til Rogaland gjennom ekteskapet med Stavanger-jenta Anna Stangeland, og paret bodde i Kopervik. 


Torfæus' historieverk er omfattende, men å gjøre den latinske versjonen om til et norsk verk, har professor Titlestad sett på som en passende utfordring. 


- Det har vært både interessant og givende. Jeg har hatt det overordnede ansvaret for utgivelsen, og vært leder for 14-15 mann, forklarer Titlestad. 


Den endelige versjonen vil komme på mellom 4000 og 5000 sider. 


Nasjonal begivenhet 


Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland skal holde tale under boklanseringen, og Titlestad beskriver utgivelsen som en nasjonal begivenhet. Arbeidet med verket har tatt sju år. 


- Dette er helt unikt i vår nasjonale historie. Torfæus' verk er nordens største på latin, og oversettelsen kommer til å fremme historiebevissthet blant folk , sier Titlestad. 


Også seminar 


I tilknytning til boklanseringen vil det også bli arrangert et miniseminar om Torfæus. Seminaret har allerede 30 påmeldte, noe som er langt flere enn Titlestad hadde regnet med. 


- Det er veldig positivt, og viser bare at det er mye forventning og spenning knyttet til Torfæus og bokverket, sier Titlestad til nettsidene til Universitet i Stavanger. 


Boklanseringen finner sted på Nasjonalbiblioteket i Oslo klokken 12 den 8. april.Tilbake til nyheter