publisert 29/02/2008
Liverpool/Oslo (ANB-NTB): Norsk vikingblod flyter i årene til mang en mann i området rundt Liverpool i England, viser en fersk undersøkelse.
Undersøkelsen er gjort blant menn med etternavn som har vært i bruk i Liverpool-området siden før 1700.
- Vi har DNA-testet 150 menn. Resultatet viser at opptil 50 prosent av dem har norske aner. Det er overraskende mange, sier professor Stephen Harding ved Universitetet i Nottingham til NTB.
- Så kanskje er egentlig the Beatles norske?
- Nei, de passerer nok ikke navnetesten. Men kanskje George Harrison... Dette må jeg sjekke, ler Harding.
Tett befolket av vikinger
Tidligere er det foretatt en DNA-undersøkelse av 150 menn over 18 år med far og farfar fra Wirral, halvøya utenfor Liverpool.
- Resultatet av de to undersøkelsene er sammenfallende. De bekrefter at dette området en gang var tett befolket av vikinger. Det har vært stor inn- og utflytting i området siden den gang, så det knyttet seg stor spenning hva vi ville finne, sier Harding.
Han sier at grunnen til at det er mulig å finne ut om mennene har norske aner, er et spesielt Y-kromosom som norske menn har, men som ikke finnes blant kelterne.
600 gamle stedsnavn
- Det er interessante funn Harding nå har gjort, sier historieprofessor Torgrim Titlestad ved Universitetet i Stavanger på telefon fra Wirral.
Da NTB ringte, sto Titlestad på Thingwall, hvor vikingene hadde sitt ting.
- Noe av det første vikingene gjorde da de kom til Wirral var å etablere et politisk system. Du kan si at de eksporterte norrøn sivilisasjon, lov og orden, sier Titlestad.
Ifølge Stephen Harding er det hele 600 stedsnavn i Wirral som har sin opprinnelse i gammelnorsk.
- Det er nok først og fremst York nordmenn forbinder med vikinger og England, men Wirral har også en spennende vikinghistorie. Hardings arbeid bekrefter i stor grad den norske innvirkningen her. Det er et svært imponerende arbeid han har satt i gang, for dette er en historie som ikke tidligere er samlet og systematisert, sier Titlestad.
Han er vikingekspert og kommer over nyttår med ei bok på engelsk om de norske vikingene ? «Viking Norway».
- Folk her i Wirral er tydelig stolte av sin norske arv, sier Titlestad, som er i England for å være til stede når vikingundersøkelsen presenteres på en større tilstelning tirsdag kveld.
Stort sett fredelige
Harding forteller at de første vikingene kom til Wirral i 902. De var norske, men hadde bodd noen år i Dublin. Da de ble kastet ut derfra, satte de kursen mot England, hvor de fikk kongelig tillatelse til å ta land.
- De erobret ikke Wirral, men var stort sett et fredelig folk som trengte et sted å bo, sier Harding, som selv er fra Wirral og har skrevet bok om denne mer ukjente delen av norsk vikinghistorie.
Egentlig er Harding professor i biokjemi, men han er levende opptatt av de norske vikingenes historie.
- Jeg hadde hørt litt på skolen om at det hadde bodd norske vikinger i Wirral, men før jeg som voksen begynte å interessere meg for emnet, hadde jeg ingen anelse om at det hadde eksistert en egen norsk vikingstat i Wirral, sier en entusiastisk Stephen Harding. (ANB-NTB)
Fakta om vikingundersøkelsen
* 150 menn i området rundt Liverpool, nærmere bestemt Wirral og West Lancashire, har deltatt i DNA-undersøkelsen
* Alle har etternavn som har vært i bruk i området siden før 1700.
* Undersøkelsen viser at 50 prosent av mennene har et Y-kromosom av type R1a som viser at de har norske aner
* Undersøkelsen er foretatt av professor i biokjemi Stephen Harding ved Universitetet i Nottingham og professor i genetikk Mark A. Jobling ved Universitetet i Leicester.
(ANB-NTB)