facebook twitter instagram

Stavanger Aftenblad: Rogaland kan få internasjonal vikingfilm

publisert 18/05/2007

Detailimage

Regissør Erik Gustavson vil lage kommersiell filmtrilogi om vikingene. Det første av tre episke dramaer skal filmes i Rogaland. Målet er å gå i opptak om ett år. Premiere: 2009.

Kristin Aalen: tekst 

Anders Minge: foto 


STORT TENKT: - Vi har «Gladiator» som et forbilde. Dette blir ikke en smal kunstfilm, men et handlingsmettet, engelskspråklig helteepos som skal selge i de største land i verden, sier Gustavson i et eksklusivt intervju med Aftenbladet. Han snakker ikke om en liten norsk film rettet mot et lite publikum i Skandinavia, men en internasjonal storfilm. En «Ringenes Herre» rotfestet i Rogaland. 

Med berømte skuespillere. 

- Del én skal hete «Viking first saga I - The North». Jeg ser for meg lansering i 4000 kopier samtidig over hele verden. Går det bra, kommer to oppfølgere: 

«The West» vil handle om vikingferdene vestover fra Norge og «The East» om deres tokt til Miklagard og Istanbul. 


TITLESTADS TEORI: - We weren't the bad guys after all, sier Gustavson om kjernen i trilogien. 

I bokhylla har han og forfatter Robert Ferguson funnet det de kaller en forfriskende ny tolkning av vikinghistorien. Manus til filmene er inspirert av en teori som historieprofessor Torgrim Titlestad presenterer i boka «Kampen om Nordvegen». - Titlestad gir vikingene en aktverdig rolle. De forsvarte sin egen kultur mot angrep fra det kristne Europa. 


KULTURKOLLISJON: Vi møter Gustavson på Solastranden, side om side med historikeren fra Universitetet i Stavanger. Rett som det er, har Titlestad fått kritikk av kolleger for sine vikingteorier. Hva synes han om å bli omfavnet av filmskapere? 

- Dette er hyggelig. Mitt bidrag blir å få framstillingen av vikingene så autentisk som mulig. 

- Så skurkene blir de kristne? 

- Skurker blir feil ord å bruke. Dette var den ikke kristne kulturens kamp for å bevare sin egenart. Det var ingen religionskrig, men en kulturkollisjon. 


På Sola stiller også Marie Smith-Solbakken, leder for instituttet der Titlestad er ansatt. 

- Jeg er stolt over hvordan han blir omfavnet av de to manusforfatterne. Dette filmprosjektet vil vi på Universitetet støtte opp om. 


JOBBER MOT HOLLYWOOD: Regissøren bak «Telegrafisten» og «Sofies verden», Erik Gustavson, er ikke blitt helt stormannsgal. Han har bodd i Italia i fem år, har laget mye reklamefilm og arbeidet i USA på noen prosjekter. Slik er han blitt kjent med amerikanske filmstudioer i Hollywood. 

- Vi kan ennå ikke si hvilke produsenter vi har kontakt med der, men vi er sikre på at vi skal få dem til å satse på ideen vår. 

- I hvilken prisklasse havner filmen? 

- Ikke blant de dyreste i USA, men langt mer enn en norsk film. Store krigsskip og slagscener er ressurskrevende. 


Han nevner filmen «300» som kostet 70 millioner dollar, men har spilt inn 700. Uten sammenligning for øvrig, legger han til. 


BERØMT IKON: - Hvorfor skulle amerikansk filmindustri ville satse på en trilogi om vikinger? 

- Vikingen er et av de mest gjenkjennelige ikoner vi har, på linje med cowboyen og ridderen. Det ligger et stort underholdningspotensial i et slikt heltekvad. 

- Men er det nå sikkert at de norske scenene i trilogien vil bli filmet i Rogaland? 

- Det ville blitt billigere å filme på Newfoundland eller New Zealand, sier Gustavson. - Men vår kulturpolitiske ambisjon er å hente vikingene hjem til Rogaland. 

Vi vil gjøre for fylket det «Ringenes Herre» ble for New 

Zealand. 

- Hvor i fylket skal det filmes? 

- Det er ikke avgjort. Men den typiske naturen må med: Jæren, fjorder, høye fjell, kort sagt, den fauna og topografi som er Rogaland. Tilbake til nyheter