facebook twitter instagram

Aftenposten: Fra Russland med bok om vikingene

publisert 20/11/2006

Detailimage

Russland og Skandinavia har en felles fortid. I "Vikingenes Russland" trekker Halvor Tjønn frem til den nesten glemte historien. Olav Tryggvason vokste opp i Russland. Det samme gjorde Magnus den gode, mens Olav den hellige flyktet dit i 1029. Det er bare noen eksempler på det nære forholdet de norske vikingene hadde til Russland, eller Gardarike, Rus eller Store Svitjod, som landet også ble kalt.

Av Ingrid Brekke 


- Vi er heldige, for selv om det egentlig var de svenske vikingene som hadde mest å gjøre med Russland, er det de norske vikingenes historie vi kjenner best. Det skyldes islandsk sagaskriving, forteller Halvor Tjønn, forfatteren av "Vikingenes Russland" som ble lansert i går. 


Tjønn er til daglig utenriksjournalist i Aftenposten og har bodd i Russland i en årrekke. 


Tabu. - Veldig mange har en forestilling om at det var noe med vikingene og Russland, men vet ikke mer enn det, sier Tjønn. 


Han forteller at i Sovjet-tiden var det forbudt å snakke om at russerne hadde aner fra vikingene. 


- Den som hevdet noe slikt ble i beste fall landsbylærer i Sibir. 


Tjønn mener at også her i landet har denne delen av historien fått lite oppmerksomhet etter Andre verdenskrig, delvis på grunn av nazistenes forherligelse av vikingtiden. 


- Det har vært en marxistisk dominans blant skandinaviske historikere, som holdt seg unna feltet fordi det var tabu i Russland, sier Tjønn. 


Til kildene. I boken går Tjønn tilbake til de gamle kildene, og han forsøker å føye forholdene mellom vikingene og Russland sammen til et mer helhetlig bilde. 


- Når man er i Russland får man følelsen av at historien lever. Det har vært en stor inspirasjonskilde til å skrive denne boken, sier Tjønn. Tilbake til nyheter