facebook twitter instagram

Morgenbladet omtaler deponeringen av Flatøybok og VR-filmen «Den første kongen» i Arctic World Archive.

publisert 29/09/2021

Detailimage


Sagaarven skal leve evig, som QR-kode og VR-film


HISTORIE Når fremtidens mennesker finner den alternative kongesagaen Flatøybok i det digitale arkivet på Svalbard, er det også vedlagt en VR-film. Vi får håpe de har teknologien.


I en nedlagt kullgruve i et fjell på Svalbard ligger hvelvet Arctic World Archive. Her lagres digitale kopier av kulturarv fra verden rundt, som malerier av Rembrandt og Munch, Den guddommelige komedie og artefakter fra Vatikanets bibliotek og Ajantahulene i India.

Bård Titlestad sier til Morgenbladet: – Å vite at folk fra hele verden kommer hit med sine kulturskatter, som om fortiden gir en gave til fremtiden … Det er noe symfonisk over det, synes jeg. Det er veldig vakkert. Videre sier Bård Titlestad også at: Jeg er 44 år, ikke akkurat den yngste personen i verden, men jeg er likevel oppvokst i en helt annen verden enn de som kom før meg. Hvis sagaene skal være relevante for kommende generasjoner, må man møte publikum der de er. Teknologi er viktig for de yngre generasjonene. De akademiske tekstene vil ikke kunne stå alene.


Les hele i Morgenbladet (abonnent).


Tilbake til nyheter