facebook twitter instagram

Ny musikal om Harald Hårfagre basert på Flatøybok

publisert 24/09/2019

Detailimage

Snart er det premiere på den nye familiemusikalen om Harald Hårfagres eventyrlige reise til Dovrefjell. Historien er hentet fra Flatøybok og gjenskapt som musikal av Randi Wedvich (tekst), John G. Akerø (musikk) og Arnulf Haga (regi).


nikolai sondre -social media


Harald Dovrefostre er en familiemusikal om Harald Hårfagre som barn, med handling hentet fra det islandske sagaverket Flatøybok. Teksten er skrevet av Randi Wedvich, med musikk av John Gunnar Akerø. Et kort sammendrag: Kong Halvdan svarte holder juleblot på en av sine kongsgårder. Her er også sønnen Harald sammen med dronning Ragnhild. Det skjer underlige ting på gården. Idet gjestene setter seg ved bordet kommer det bud fra kjøkkenet om at all maten er forsvunnet. Skuffet går gjestene fra bordet. 


Like etter kommer et nytt bud med beskjed om at en inntrenger har brutt seg inn i kongens skattkammer og stjålet alt gull og sølv. Kongen sender hirden ut for å fange tyven. De kommer tilbake med en kjempe og fører ham frem for kongen. Den fremmede sier at han heter Dovre og bor i fjellet med navn etter ham. Han ber om å få slippe fri og lover å gi alt tilbake og mere enn han har tatt. Kongen nekter og krever den strengeste straff: Å miste livet etter julenatt! 


Dovre blir satt i store lenker i et skjul på tunet. Men Harald synes synd på kjempen og befrir ham. Jotnen takker ham og lover å hjelpe ham en annen gang dersom Harald trenger hjelp. 


HVA ER HARALD DOVREFOSTRE? 

Da kongen oppdager at Dovre er forsvunnet blir han rasende. Harald trer frem for kongen og tilstår at det er han som er den skyldige. Kongen kan ikke drepe sin egen sønn, men forviser ham. Harald drar alene «ut i verden». Han finner veien til Dovrefjell hvor han blir oppfostret hos Dovregubben, sammen med andre kongssønner, bl.a. Bård Snø som siden drar til Island og blir en viktig figur i islandsk tradisjon. Harald får her sin utdannelse helt til den dagen da Dovre forteller at faren er død og han må dra hjem for å overta riket. Han får nå i oppdrag å samle hele Norge til ett rike. Han skal ikke klippe håret før oppdraget er gjennomført. Hele stykket er fylt av magi. Vi får oppleve Dyrenes sang og dans i skogen. Dovregubbens store arie om hvordan verden ble skapt. Her er volven som spår, gutten som drar ut i den store verden alene, gjennom dype daler og tette skoger, hvor dyrene sørger for at han ikke fryser og Dovre som kommer og henter ham og bærer ham trygt til Dovregubbens hall. For aller første gang får Norges urmyte sin egen musikal. 


Mer informasjon om forestillingen finner du HER.


Medvirkende i musikalen:

Komponist og dirigent: John G. Akerø
Tekst: Randi Wedvich
Regissør: Arnulf Haga

Rolleliste:
Halvdan Svarte: Odd Helge Fjetland
Dronning Ragnhild: Aleksandra Orzechowska-Niedziela
Vesle Harald: Sondre Vervik Tou
Volva: Ann Kristin Sørvåg
Årmann Kåre: Johnny Pedersen
Tjenestejente: Marianne Jonassen
En same: Jakob Kronhaug Østbø
Dovre: Jakub Adam Niedziela
Harald Dovrefostre: Nikolai Saglien Gausel
Bård Snø, Haralds fosterbror: Karl Peter Jensen Larsen
Heid, søster til Dovre: Lone Litlehamar
Barn, skogens dyr, alver og vetter: Sang- og danseelever ved Sola kulturskole
Kongens gjester, gardsfolk og treller: Stavanger Operakor med sangere fra IKor

Foto: Ferdinand B. Alst


Tilbake til nyheter