facebook twitter instagram

Flatøybok bind 5

ISBN: 9788291640884

Flatøybok regnes som et helt unikt verk i verdenslitteraturen både i omfang og innhold og har blitt ført opp på UNESCOs verdensarvsliste. Nå kan endelig Flatøybok pryde bokhyllen din!


Fredrik Wandrup i Dagbladet beskrev Flatøybok slik:

"Mesterverk om konger og vikinger" - "Ellers inneholder Flatøybok nok av gnistrende sverdkamper, lunefulle lidenskaper, påsatte branner, sjøslag og erobringer, slektoversikter, skaldekvad og lakoniske replikker til å matche en hvilken som helst TV-serie." 


Og Jon Harald Rydne i VG:

"Saftig sagasex og blodige trolldrap" - "...mengder av unikt innhold; fra flåkjefta konger og ramsalt rojal erotikk til blodige trolldrap og brutal tvangskristning...Verket strutter av unikt stoff om vår fargerike fortid." Jon H. Rydne VG


Pris: 699,00

Til kassen


Kong Håkon Håkonsson er sentral i Flatøybok bind 5. 

Håkonssagaen utgjør et klimaks i fortellingen om Norges historie - her finner vi spor etter den norrøne historiebevisstheten, med fortellinger som gir oss innsikt i vårt lands utvikling.

Ser man på forholdet mellom kanskje de tre mest briljante kongene i Norge i middelalderen, kong Sverre, kong Håkon og hans sønn kong Magnus Lagabøte, oppstår det en forståelse av at Sverresagaen og Håkonssagaen utgjør en organisk helhet som samlet kan kalles Birkebeinersagaen.


Sagaen om Håkon begynner veldig dramatisk med birkebeinerne som innser at kirkens menn vil drepe det nye kongsemnet i Sverre-ætten. Noen få birkebeinere slår ring om vesle Håkon og fører ham gjennom iskald vinterstorm trygt til kong Inge i Nidaros, som vil verne ham. Allerede her signaliserer sagaen det symbolske ved at barnet Håkon må få overleve: Det gjelder Norges skjebne som uavhengig og fritt rike!


Mange konkurrerende tronkrevere gjorde kong Håkons vei til kongestolen farefull. Også kirkens menn prøvde på nytt å fjerne Sverre-ætten fra Norges trone ved sine mange forsøk på å motarbeide kong Håkon, men måtte til slutt bøye kne. Det skjedde på dramatisk vis da Håkon i 1247 ønsket å bli kronet til konge av paven. Aldri før hadde det norske riket omfattet et så stort geografisk område.


Paven var i en svak posisjon og måtte bite i det sure eplet. I 1247 sendte han sin verdensvante kardinal og høyre hånd, Vilhelm av Sabina til Bjørgvin. Håkon, Sverres tronarving, var blitt anerkjent som Norges legitime konge, på tross av at pavemakten hadde kjempet mot Sverre-ætten i lange perioder.


 
     |  Tilbake til katalogen