facebook twitter instagram

Astridene - kvinnene kring Olav Tryggvason

ISBN: 9788291640716

Kva er det alle kvinner vil ha? I forteljingane frå vikingtida er svaret enkelt: Alle kvinner vil ha ære. Dess stoltare ei kvinne er, dess meir attraktiv er ho for mennene, sjølv om ho stiller så høge krav at det går på livet laus. Olav Tryggvason, som all sin dag var avhengig av å ha kvinnene på si side, blei berga gjennom spedbarnstida av ei snarrådig mor, nådde vaksen alder ved hjelp av ei klok fostermor og fekk styringa over Noreg på grunn av søster si. Men fordi han trakka på æra til Sigrid Storråde, hamna han i slaget ved Svolder, der han stupte i sjøen og forsvann.

Pris: 199,00

Til kassen


solveig proof 2048px sRGB (4 van 13)

«Bak enhver dyktig mann står det en sterk kvinne» sies det. I vikingtiden var dette vel så gjeldende, ifølge Solveig Aareskjold. I sin nye bok «Astridene – Kvinnene kring Olav Tryggvason», som Saga Bok gir ut i høst, blir vi kjent med sterke kvinneskikkelser som Astrid Eiriksdotter, Sigrid Storråde og Dronning Gunnhild. På hver sitt vis hadde de innflytelse på Olav Tryggvason  – enten det var med gode eller vonde hensikter.

Med et levende språk fører Solveig Aareskjold leserne inn i en verden der vi møter et spekter av ulike myndige kvinner som visste hvordan de skulle få det de ville ha. Her er den selvstendige prinsessen, trollkvinnen som blir dronning, den herskesyke, barbariske dronning og den kloke, rådgivende hustru og mor.

Aareskjold beretter hvordan kvinnene beholdt sitt egenverd og sin selvfølselse da de var på sitt mest sårbare, og at det å ha ære var like viktig for kvinner som for menn.  Vi følger Olav Tryggvasons mor, Astrid Eiriksdotter, fra hun flykter landet med det nyfødte kongsemnet, til hun vender hjem til Norge etter å ha vært slave i utlandet. Alt dette skjedde som følge av flukt fra den mektige dronning Gunnhild som anså den unge Olav Tryggvason som en utfordring mot sin makt. En trussel som måtte ryddes av veien. Forfatteren beskriver Astrid som en kvinne som stod med rak rygg, selv da hun var i den dypeste livskrise.

Mennene hadde stor respekt for kvinnene og vi får innsikt i hvordan våre heltinner i vikingtiden fikk styre sin gård eller sitt rike på lik linje med sin mann. Dronning Allogia fikk skatter for å holde halve hirden i Gardarike. Da Olav Tryggvason vokste opp i Gardarike var det hun som oppfostret han. Hun kjøpte Olav fri etter at han drepte mannen som drepte hennes kjære venn. Allogia var også med på rådslaging og utstyrte Olav med krigsskip, krigere og utstyr da han ville dra ut og kjempe om makt og ære.

Det er på tide å gi plass til de sterke kvinnene i litteraturen, mener Aareskjold. Hun kan stå inne for at ‘Astridene’ gjør akkurat det. 

 
     |  Tilbake til katalogen